Bezpečnost práce na počítači

pcV současné době, kdy téměř každý jedinec má k dispozici svůj vlastní počítač, jsou čím dál častěji zmiňována pravidla bezpečnosti práce na počítači. Takzvaná počítačová bezpečnost je tedy spojena se zabezpečením dat v počítačích.

Mezi hlavní zlozvyky, které se při práci na počítači nejčastěji vyskytují, a které mají bezprostřední vliv na zabezpečení vašeho počítače, je možné zařadit kupříkladu špatný výběr hesel a zacházení s nimi. Znění hesla se snažte uchovat ve vaší paměti a nelepte si jej ani na monitor, ani si jej nepište do textových souborů v počítači. Při výběru hesla je vhodné používat jak písmena, tak číslice, a dále je lepší si pro každou službu zvolit jiné heslo. Dalším problémem mnoha uživatelů je slabé nebo dokonce žádné zálohování dat v počítači. Jestliže se vám totiž porouchá pevný disk, je možné, že bez zálohování všechny soubory a informace navždy ztratíte. Pravidelné zálohování vám tak usnadní mnoho problému. Co se bezpečnostních pravidel práce na počítači týče, stojí za zmínku ještě jeden zlozvyk mnoha lidí, a to nezamykání počítače. Pokud váš počítač totiž nezamknete a odejdete od něj, bude mít k němu a tedy i k vašim datům přístup každý.

Pokud máte z vašeho počítače přístup k internetu, neměli byste i v tomto případě zapomenout dbát na zabezpečení vašeho počítače. Existují totiž takzvaní hackeři, kteří pomocí internetu dokáží například ukrást osobní informace přímo z vašeho počítače. Nainstalování antivirového programu by mělo být taktéž samozřejmostí, abyste se vyhnuli případným hrozbám v podobě virů či trojských koní. Při dodržování bezpečné práce na počítači byste se měli vyhýbat instalaci neznámých programů, případně si všechny programy nechat nainstalovat odborníky.

.